“Vull autogestionar la meva vellesa.” Aquesta és la resposta de Josep Maria Ricart a la pregunta de perquè anar a viure a Walden XXI. Per si encara no el coneixeu, Walden XXI és el primer projecte de cohabitage sènior de Catalunya, ubicat a un antic hotel a Sant Feliu de Guíxols.
Avui es presenta el documental Walden XXI: Una vellesa alternativa, que recull les impressions i punts de vista sobre alguns dels seus membres respecte la vellesa, la solitud, les expectatives que tenen del projecte… I que és una reflexió al voltant de com encarem la vellesa a la nostra societat i les alternatives que tenim. El propi projecte, amb el suport de SostreCívic, és la demostració de que es pot viure una vellesa més activa i que cada cop hi ha més iniciatives que ho fan possible. Com molt bé apunta Ricardo Moríñigo, representant de la cooperativa madrilenya Entrepatios: “Ni compra ni alquiler, cesión por uso, cohousing. Es una fórmula diferente de entender la convivencia y una forma de cambiar el pensamiento patrimonial que tiene la mayoría de la gente cuando habla de casas porque choca con la lógica del mercado especulativo y con la autoexcitación de los precios”. Així és: les cooperatives d’habitatge, ja siguin sènior o de qualsevol altre tipus, permeten l’apoderament de les persones a través de l’autogestió i la participació directe en totes les decisions del procés, que van de la compra del terreny a la gestió posterior de la comunitat, passant també per la configuració de l’espai arquitectònic, fomentant alhora les relacions justes i de solidaritat entre el veïnat. I a la vegada, són també una eina que permet combatre l’especulació immobiliària.
Des de Perviure, hem pogut participar al documental aportant la nostra experiència en el camp de les cooperatives d’habitatge centrades en les persones a través del projecte Perviure Amb Cures. A més, durant aquest any hem acompanyat al grup de Walden XXI a dues sessions sobre Cohesió grupal i Relacions i conflictes, amb l’objectiu d’ajudar al grup a prendre consciència de la importància de la cura de les relacions i atendre els possibles conflictes que puguin sorgir dins del projecte, a més d’enfortir la cohesió i el creixement personal i del grup.