Jornades de reflexió sobre la mirada ecofeminista al món del cohabitatge

Durant els mesos de maig i juny tindran lloc les jornades de reflexió ‘Cap a un cohabitatge ecofeminista’, impulsades per les diferents cooperatives que, des de la diversitat dels seus camps d’expertesa, han posat en marxa aquest projecte per a promoure els valors de l’ecologisme i el feminisme en aquesta modalitat d’accés a l’habitatge amb gestió comunitària.

Entre totes volem promoure un model d’habitatge que apliqui els valors de l’ecologia i el feminisme en la pràctica diària i el desenvolupament de la vida, fins prendre consciència de la nostra interdependència i vincle amb el món que habitem. 

 

Les jornades són gratuïtes i obertes a tothom. Informa-te’n aquí:

19 de maig: "La vida al centre: Jornada ecofeminista d’arquitectura i cures al cohabitatge"

Dia: Dijous 19 de maig de 2022
Hora: 16 a 20h
Lloc: Espai Polivalent Filalagulla (Carrer de Sants 10, Barcelona)

Jornada de treball, debat, reflexió i experiències ecofeministes a l’entorn del cohabitatge. Una mirada transversal amb l’objectiu de conèixer projectes comunitaris i cooperatius d’habitatge que proposen nous models de convivència i relació entre les persones, l’entorn i el territori per posar la vida al centre.

 • CONVERSA 1 | Arquitectura i cures | 16:30 – 17:30 | Amb Roser Casanovas (Col·lectiu Punt 6), la cooperativa d’habitatge feminista LGTBIQ+ de Roquetes La Morada, Raquel Velasco (TEB habitatge) i Núria Colomé (Celobert)
 • CONVERSA 2 | Comunitat i emergència climàtica | 17:30 – 18:30 | Amb Pere Llorach (cooperativa d’habitatge La Tremolina), Ruderal (cooperativa d’habitatge de Vallcarca) i Adrià Garcia i Mateu (Holon i cooperativa d’habitatge La Borda) i Aina Sancho (Espai Ambiental)
 • TALLER 1  | Espais comuns i cures | 18:30 – 20:00 | Organització de la vida més enllà de la individualitat amb la configuració de comunitats de suport amb espais, relacions i serveis comunitaris.
 • Taller 2 | Ecologia domèstica | 18: 30 – 20:00 | Noves dinàmiques locals d’ecologia: consum i sobirania agroalimentaria, autoconsum, comunitat energètica, mobilitat compartida, estalvi, reutilització i gestió de residus.

Consulta el contingut complet aquí

Organitza: Celobert, Equal Saree i Espai Ambiental.

Inscriu-te ara aquí! (Cal inscripció prèvia)

Cartell jornada

20 de maig: "Cohabitatge ecofeminista: un canvi radical de mirada sobre l’habitatge"

Dia: Divendres 20 de maig de 2022
Hora: 17 a 19.30h
Lloc: Santa Maria de Palautordera, Barcelona

Explorem les diferents dimensions de l’ecofeminisme posat en pràctica al cohabitatge

En aquesta jornada explorarem les diferents dimensions d’un projecte de cohabitatge amb perspectiva ecofeminista a través de l’experiència de La Renegà. Com es defineixen els espais comuns i els espais privatius; com es gestiona la dimensió relacional i humana amb la democràcia profunda, la cooperació i la gestió positiva del poder i dels conflictes; i, com es materialitza un nou model de convivència amb un finançament col·lectiu i una aposta comunitària, posant la vida al centre.

Inscriu-te ara aquí! (Cal inscripció prèvia)

10 de juny: "Com podem construir comunitat amb les persones i amb el territori?"

Dia: 10 de juny
Hora: De 16 a 19h
Lloc: Núria Social, c/ Verge del Carme, 8 (Olot)

Sessió de treball oberta per pensar sobre l’habitatge des de la perspectiva del procomú.

A partir de l’experiència i el treball realitzat per diverses entitats i organismes, explorarem com garantir el dret i l’accés a un habitatge digne, l’adaptació de l’habitatge i l’espai públic a les necessitats de les persones i la promoció de nous models d’habitatge. També, analitzarem iniciatives comunitàries autogestionades sorgides per garantir l’accés a l’habitatge i com enfortir-les amb el Model de Sostenibilitat del Procomú.

Programa de la jornada i ponències:

1a part: Presentació i exposició de pràctiques i projectes

1. Què és el procomú i l’habitatge com a procomú?

2. Jordi Güell. Intervenció com a Regidor d’habitatge d’Olot. 

3. Clàudia Manyà i Sabina Renau. Cooperativa d’habitatge rural El Turrós (Sostre Cívic)  

4. Mireia Parera.  Cooperativa Fil a l’agulla i Perviure.

5. Lou Rectoret. Masies per viure 

6. Estel Jou. Undos Arquitectura i La Masovera

7. Bamari Drammeh. CEPAIM

2a part: Cartografiat i anàlisi de l’habitatge des de la perspectiva del procomú

Coorganitzen aquesta jornada: Fil a l’agulla, Resilience Earth i Convive-Fundació Cepaim, Suara Cooperativa i FemProcomuns.

Entrada lliure. T’hi esperem!

Jornades cohabitatge ecofeministes 10 juny

 

 

18 de juny: "L'impacte del turisme a l'Empordà i propostes per promoure el dret a l'habitatge"

Dia: 18 de juny
Hora: 12:30h
Lloc: Corçà (Baix Empordà)

Som poble o ciutat de vacances?

En el marc del Festival d’Economia Social i Solidària rural, que aquest any reivindica un turisme sostenible i conscient pensat des de les ruralitats, facilitarem un fòrum obert per escoltar totes les veus i ser més conscients de quins són els impactes del turisme sobre l’accés a l’habitatge, què ens porta a mantenir el model que tenim i quines iniciatives ja s’estan portant a terme des de diferents sectors per trobar alternatives.

Un acte coorganitzat amb el FESSRural.

Inscriu-te ara aquí! (Cal inscripció prèvia)

22 de juny: "Les cures a les comunitats: Com les posem en pràctica?"

Dia: Dimecres 22 de juny de 2022
Hora: 18 a 19:30h
Lloc: Espai Polivalent Filalagulla (Carrer de Sants 10, Barcelona)

Les cures a les comunitats: Com les posem en pràctica?

Presentació del Manual de Cures per a les comunitats i l’eina d’autodiagnosi: Una guia per a reflexionar sobre els principals temes associats a les cures a les comunitats, donar una ullada cap endins i obtenir una primera diagnosi sobre el seu moment actual, detectant quines són les fortaleses i també on estan les principals dificultats i reptes, i, per tant, els espais d’aprenentatge i desenvolupament.

Inscriu-te ara aquí! (Cal inscripció prèvia)

 

26 de juny: "Ruralisme o barbàrie: Sembrem estratègies ecofeministes davant del col·lapse"

Dia: 26 de juny
Hora: De 10 a 18.30h
Lloc: EL Konvent. Cal Rosal (Berguedà) (C/Konvent)

Ruralisme o barbarie: Sembrem estratègies ecofeministes davant del col·lapse

Davant la crisi ecosocial que estem vivint, necessitem transitar cap a un nou model econòmic, energètic i alimentari sostenible amb la vida.  El canvi de paradigma és urgent i en aquest punt de trobada intercanviarem reflexions i experiències amb persones i organitzacions que apostem pel ruralisme, l’ecofeminisme i l’economia social i solidària.

PROGRAMA

 • 10 h PRESENTACIÓ DE LA JORNADA
 • 10.45 h TAULA RODONA La barbàrie: crisi alimentària, energètica i de recursos. A què ens enfrontem?
  • Anaïs Sastre [Arran de Terra]
  • Alfons Pérez [ODG]
  • Presenta i modera: Sergi Caballero [Mas Les Vinyes]
 • 12.30 h FÒRUM OBERT: Què ens passa davant l’emergència ecosocial? Faciliten: Mireia Parera i Anna Boix [Fil a l’Agulla]
 • 14 h DINAR POPULAR 12 € [Konvent]
 • 16 h TAULA RODONA: Cuidem la terra i la comunitat per tenir futur. Utopies possibles des de l’ecofeminisme i el ruralisme
  • Rosa Cerarols [Konvent, coautora de ‘L’altre món rural’]
  • Mireia Parera [Fil a l’Agulla]
  • Ariadna Tremoleda [Mas Les Vinyes]
  • Maria Crehuet [Xarxa per la sobirania energètica i Micropobles]
  • Presenta i modera: Laura Muixí [Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central]
 • 17h CERCLES COCREATIUS
 • 18h TANCAMENT DE LA JORNADA

Un acte coorganitzat amb l’Ateneu Cooperatiu de Catalunya Central.

Inscriu-te ara aquí. (Cal inscripció prèvia)

Ruralisme o barbarie: sembrem estratègies ecofeministes daant del col·lapse

 

Les jornades s’emmarquen dins del Projecte Singulars, subvencionat per la Generalitat de Catalunya, que es concreta en la sensibilització, la promoció i el desenvolupament d’eines que incorporin aquesta perspectiva i que posin en relació diferents disciplines com: la facilitació i l’acompanyament a persones i grups, la participació, l’assessorament econòmic i financer, l’arquitectura, l’urbanisme i l’enginyeria, el suport legal i la comunicació. Aquest és un projecte intercooperatiu que es construeix en base a valors cooperatius com la transformació, la innovació social, la igualtat d’oportunitats, la inclusió, l’autogestió, la democràcia i el compromís amb la comunitat. S’emmarca dins la línia Projectes Singulars per al foment de l’economia social i del cooperativisme, del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya.

Les cooperatives que estem posant en marxa el projecte som: Celobert, en arquitectura, enginyeria i urbanisme sostenible; Coopdemà, especialista en sostenibilitat econòmica des d’una perspectiva social; Equal Saree, associació d’arquitectura i urbanisme feminista; IACTA sociojurídica, per donor suport en incorporar la perspectiva de gènere en l’àmbit legal; L’Apòstrof, en la comunicació; Espai Ambiental, com a especialistes en transició ecològica i projectes socioambientals i comunitaris; Fil a l’agulla, especialistes en facilitació i feminismes, cura i atenció a les persones i les relacions personals i socials; i Perviure, especialistes en cohabitatge inclusiu i social.

  

Comparteix-ho a xarxes: