Mireia Parera | Facilitadora de grups a Perviure i sòcia de Fil a l’Agulla

 

Ja fa temps, anys, que el model assistencialista de les residències per gent gran o persones en situacions de més o menys dependència està en debat i sorgeixen altres iniciatives més centrades en la persona. Són projectes residencials que reconeixen el caràcter únic i singular de cada persona i promouen una mirada que es fixa en les capacitats més que en aquells aspectes que fa a la persona depenent, fomentant així la seva autodeterminació. Es tracta de fer el centre a mida de les persones i no al revés, i respectar sempre que es pugui les seves decisions.

Aquesta necessitat de transformació del model, en temps de covid, encara s’ha posat més de manifest. Les mesures que s’han hagut de prendre han fomentat encara més l’aïllament de les persones i la manca de poder, autonomia i presa de decisions d’elles i les seves famílies.

Per això i per moltes més coses, estem en un moment en que també han augmentat les iniciatives de cohabitatge senior. Cada cop són més les persones, arreu del territori, que estan interessades en poder habitar la seva vida d’una manera més sostenible i acord amb els seus valors. D’una manera que fomenti la relació i trenqui amb dinàmiques d’aïllament i soledat. Que fomenti l’apoderament i la participació. I que sigui un model que posa al centre les persones, la comunitat i les cures.

Hem d’agrair moltíssim a totes aquestes iniciatives existents al territori, que són referents i han obert camí. Per a conèixer-les podeu consultar aquest enllaç. I a totes les persones que segueixen obrint camí, dedicant-se amb cor i ànima per a que aquesta pugui ser una realitat i per a que les administracions puguin facilitar-la. En el vídeo “Envellir en Comunitat”, algunes d’elles parlen del sentit d’aquest tipus de projectes i d’allò que es necessita per a què sigui cada cop més viable.

I per a seguir alimentant aquest realitat, compartim amb vosaltres algunes altres guies que us poden ser útils:


Cohabitatge amb cures i atenció a les persones | Perviure


Cures en la convivència de les persones grans | Grup sènior Can 70 (Sostre Cívic)


Cohousing: Modelo residencial colaborativo y capacitante para un envejecimiento feliz | Fundación Pilares


Arquitecturas del cuidado: Viviendas colaborativas para personas mayores. Un acercamiento al contexto vasco y las realidades europeas | Irati Mogollón García y Ana Fernández Cubero


Cohousing senior y cooperativismo de consumo | Hispacoop, Confederación Española de Cooperativas de Consumidores y Usuarios, que agrupa 10 cooperatives de cohabitatge senior al territori espanyol


Manual de Senior Cohousing | Associació Jubilares