Preveure el futur a través del cohabitatge sènior: treballar ara per viure millor després
Coopviure és una futura cooperativa d’habitatge formada per un grup de persones d’uns 50 anys que ha decidit començar a planificar amb temps el seu projecte de cohabitatge sènior. Començar aquest tipus de projectes abans d’hora no és estrany, de fet, tots els projectes que vam visitar durant la nostra última ruta per diferents projectes de cohabitatge sènior de Madrid i voltants, ens vam trobar que tots es van iniciar d’una manera similar: un grup de gent de al voltant dels 55 anys i més comencen a organitzar-se per pensar i treballar en un habitatge sènior que els servirà per atendre totes les necessitats que molt probablement requereixin en un futur.
Des de Perviure, estem acompanyant a Coopviure en tot aquest procés a través del nostre servei PerviureAmbCures, amb el que donem suport i assessorament durant les diferents etapes del cohabitatge, incorporant una visió centrada en les persones, l’autogestió i les necessitats que podran requerir més endavant.
Volem viure en un cohabitatge, per on comencem?
És recomanable que, un temps abans de començar a conviure, el grup hagi treballat la relació entre els membres i és molt important establir una “estratègia conjunta” que posi en sintonia les intencions del conjunt del grup.
Durant aquestes sessions, hem estat treballant la visió grupal amb l’objectiu d’explorar i trobar quin és el futur compartit que es vol crear. També hem començat a treballar sobre alguns aspectes clau que marcaran les directrius del projecte:
Volem un projecte només per persones grans o un projecte intergeneracional?
Quins són els valors que compartim?
Cures i envelliment: com em cuido i com ens cuidarem?
Un cop aconseguida i consensuada una visió de futur conjunta i compartida, és important parlar sobre quin tipus de cures creiem que podria necessitar el projecte i quin tipus d’envelliment volem. En definitiva, cal definir entre totes com volem entomar el procés d’envelliment, i fer-ho conjuntament resulta un procés molt enriquidor a nivell individual i de grup.
L’objectiu d’aquestes sessions és que tots els membres del grup coneguin amb més detalls aspectes concrets del procés d’envelliment i es posin en comú els dubtes que puguin sorgir:
Tenim visions similars respecte què vol dir cuidar-se?
Com em cuido i sobretot, com m’agrada que em cuidin?
Ara que ens coneixem més, ens fem cooperativa?
Quan el projecte ja està una mica definit en quant a la visió grupal i objectius del projecte, podem començar a pensar si ens volem constituir com associació o com a cooperativa. Aquesta és una decisió que depèn de molts factors i és una decisió molt personal de cada grup; n’hi ha que es constitueixen com a cooperativa gairebé des de l’inici del projecte i altres que no es constitueixen com a cooperativa fins que no tenen el solar identificat, i mentrestant ja els va bé la figura jurídica d’associació per poder fer algunes gestions.
Ens constituïm com a cooperativa a com associació?
Quin tipus de cooperativa va millor pel nostre projecte?
En aquest terreny, hem estat fent un parell de sessions juntament amb la cooperativa Facto per treballar els estatuts de la futura cooperativa Coopviure. Aquest tràmit requereix d’uns mesos per tramitar-se, així que és important fer-ho el més aviat possible per tal de poder solventar possibles contra-temps que puguin sorgir. A més, cal que tingueu en compte que necessiteu tenir un nom registrat i un número de compte comú per poder realitzar les aportacions de capital corresponents, amb una aportació de com a mínim 3.000€.
Promou:
Amb el finançament de: